Hitta en bra plats för din konst

Ofta hänger vi upp konsten lite för högt på väggen. En bra höjd sägs ofta vara att mitten av tavlan är i ögonhöjd  när du står upp. Många gallerister som ofta hänger konst pratar om att mitten på konstverket ska vara 1.45m från golvet. Ett annat riktmärke som ändvänds är att hänga upp tavlan så att nederkanten är tjugo centimeter ovanför en möbel. Då känns tavlan ihopkopplad med resten av rummet och ger en fin helhet.

Ett alternativ till att hänga upp konsten på väggen är att ställa konsten mot väggen. Om man har en sideboard, en byrå eller en tavellist så är det ett perfekt ställe att kunna placera enstaka eller flera tavlor.

Tillsammans med en ljusstake eller andra inredningsdetaljer blir det ett fint blickfång som är enkelt att ändra över tid utan att behöva spika nya hål i väggarna.


Tips om inramning

När man köpt ett fint tryck så kan det vara lite knepigt att hitta en ram som man tycker passar. Både färg, tjocklek och storlek kan verkligen ändra känslan man får av konstverket.

En ram kan både komplettera och framhäva eller vara intetsägande för att smälta in i bakgrunden.

Tips!

Färgen - om man har en målningen med mycket svart och gillar det mörka så kan man förstärka det genom att välja en svart ram. Vill man minska det mörka uttrycket väljer man istället en vit ram eller en björkfärgad. Det lättar upp. Man kan också välja färg efter detaljer i rummet, har man ett soffbord med mässingsben kan man med fördel plocka upp den färgen så det återkommer även i andra delar av rummet.

Storlek - Har man en detaljerad målning som man tycker blir rörig i sitt uttryck kan man med fördel välja en ram med passepartout, alltså en ram som har en kant innanför av papper som löper runt om målningen. Dels blir tavlan lite större och dels så lugnar det ner och ger ett mellanrum mellan målningens detaljer och ramen.

Ta hjälp - har man väldigt svårt att bestämma sig så finns det proffs som arbetar med inramning. Det kostar en slant mer än att köpa en standardram - men å andra sidan är det en enkel lösning värd att betala för. Jag hjälper dig också gärna med ideér, vilka ramar som passar till mina tryck, maila mig på [email protected]